onsdag 4 november 2009

In your face, försäkringskassan!

Åh, så har de blivit dömda för diskriminering. Så självklart, så rätt. Äntligen!

Nej, graviditet är ingen sjukdom. Men de biverkningar en graviditet för med sig kan i vissa fall göra den gravida kvinnan arbetsoförmögen. Inte för att hon är gravid i sig, utan för att hon kanske kräks tre gånger per dag.

Hon kanske inte ens kan ta sig ur sängen för att hon har så ont i fogarna. Hon kanske får svåra sammandragningar så fort hon går mer än 100 meter. Det kanske är så att hennes moderkaka glappar och hon blöder, hon kanske får havandeskapsförgiftning, eller kanske svår graviditetsdiabetes. Hon kanske helt enkelt mår så pass dåligt att arbete är uteslutet.

Det spelar ingen roll om man är gravid och har sjukt ont i ryggen, eller om man har varit med i en bilolycka och har sjukt ont i ryggen - arbeta kan man lika lite. Eller om man inte kan gå på grund av foglossning eller på grund av att man har en kronisk muskelsjukdom. Gå kan man inte ändå. Spyr man så ofta att man inte tar sig ur huset spelar det ingen roll om det är pga ett foster i livmodern eller pga en vidrig matförgiftning. Spyr gör man ändå.

Jag vet faktiskt inte vad som gör mig mest förbannad? FK som är helt okunniga? Gubbslem som hojtar "jävla tjafs!", eller kvinnor som har haft helt felfria graviditeter som fnyser "men herregud, graviditet ÄR faktiskt ingen sjukdom, jag jobbade hela tiden".

Själv har jag inte haft några problem med min sjukskrivning, tack och lov. Första graviditeten var jag aldrig sjukskriven, jag studerade. Jag gick på kryckor pga min foglossning, åt starka starka smärtstillande piller (citodon) varje dag och hade bortdomnade ben. Andra graviditeten gick jag till en läkare och sa "jag behöver bli sjukskriven" redan vid första symptomet - och blev sjukskriven från v. 15 till förlossningen. Utan problem.

Jag hade en bra handläggare med andra ord. Det är bara så sjukt att alla inte får samma möjligheter.

Graviditet är ingen sjukdom, men något är nog rätt krassligt inom försäkringskassan.

1 kommentar:

Pelle sa...

Fast var det inte FK som hade en slogan som gick ut på att det inte handlade om sjukdomen utan om arbetsförmågan? Borde googla fram den exakta, men orkar inte.