tisdag 19 januari 2010

The fun just keeps on leaving.

För varje minut blir jag mer och mer förkyld. Snälla någon ge mig lösgodis!
Och för att det här inte ska bli enbart ett "tyck synd om mig"-inlägg (men gör gärna det) så kan jag väl hata lite också. Jag älskar att hata... människor som inte kan lära sig de rätta orden för saker och ting.

Det heter kvällsmat, inte middag. Lösgodis, inte smågodis. Ostbågar, inte ostkrokar (den stör mig faktiskt mest av allt!). Dessutom uttalas det tjilo, inte kilo. För att återkoppla till lösgodiset då. Och kex, inte tjex. Ska det vara så svårt?

21 kommentarer:

JL sa...

Kilo, kex. i och e. Mjuka vokaler efter k. Alltså Tjilo samt tjex.
"Ska det vara så svårt"?

ak sa...

Mormor brukar säga "man säger inte tjuken heller" ang. kex/tjex. ÄLSKAR när hon säger så.

Malin sa...

Jag håller med dig om allt, förutom att det heter tjex. Framförallt håller jag med dig om att det heter kvällsmat. Middag äter man ju mitt på dagen!

Ellen sa...

Johan - inte när det gäller låneord. Vilket kex (cakes) är!

jänet sa...

agreed!

terry sa...

Håller med om nästan allt. Fast det man äter mitt på dagen är lunch och det man äter på kvällen är middag OM det är lagad mat. Är det mackor/gröt/fil etc är det kvällsmat (fast vi säger kvällis tihiHI). Jag säger tjex, men är inte rabiat. Hatar mest när folk säger plockgodis. Det är värst. Typ värre än döden.

Ellen sa...

terry - nej, ostkrokar är värst. Så jäkla muppigt! OstBÅGAR! BÅGAR!

Men tja, smågodis och plockgodis är irriterande också. Det ligger i LÖSvikt, ffs!

JL sa...

"Inte när det gäller låneord". Aha, till skillnad från de 0,005 % av vårt ordförråd som inte är låneord utifrån? :-)
Kilo, från Grekland.

JsN sa...

Middag är dagens huvudmål! Oavsett när på dagen det äts. Alltså äter jag lunch och middag!

icon sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Veronica sa...

Meh, nu blev jag ju osäker på vad jag säger egentligen. Kanske säger lösgodis oftare än smågodis...hm, får fråga sambon eftersom det oftast är han som får åka och köpa det åt mig. :-D

Ellen sa...

Veronica - det var som när jag gick och störde mig på folk som sa "dricka" istället för "läsk". Jag störde mig verkligen jättemycket på det. Tills jag en dag i affären hör mig själv säga "jag ska bara köpa dricka också".Wtf?! :-D

Veronica sa...

Hahaha, vad tycker du om att säga dricka idag då? Jag säger definitivt dricka, aldrig läsk. Tror jag.

Ellen sa...

Jag säger nog dricka nu. Men jag har lagt mig till med någon närkingsk dialekt sen jag flyttade hit också. Säger "ta'na" istället för "ta henne" och sånt.

presens sa...

Men dricka och läsk är väl inte synonymer? Läsk är en sorts dricka.

michaela sa...

Så kilo är inte ett låneord, menar du...?
Tyvärr heter det om man skall vara korrekt kilo med k-ljud, men det är väldigt få som uttalar det korrekt nu för tiden, och det mjuka ljudet är dominerande, och kommer bli det nya korrekta när folk inte längre vet hur det ursprungligen faktiskt uttalas.
Det är samma sak med arkitekt, det uttalas med k, men en majoritet av svenska folket tycks av oklar anledning tro att sje-ljud är det korrekta, så det kommer ju att bli det "normala" tids nog. Själv finns det inte något jag har svårare för än uttal av arkitekt med sje-ljud, man får hellre särskriva alltså.

Tove sa...

Michaela: Den oklara anledningen kan ju tänkas vara att i är en mjuk vokal och att k framför sådana i svenskan blir till ett sje-ljud. Alltså rättar folket undantagen efter den normala svenska uttalsregeln oavsett ordens egentliga ursprung.

Tove sa...

Hej Ellen förresten!

Jag heter Tove och läser din blogg för att jag tycker att den är bra. Jag har tänkt kommentera jättemånga gånger, men det har aldrig blivit av. Nåväl, hej i alla fall!

Veronica sa...

Ellen, ja vi skyller på närkingskan.

Ellen sa...

Hej Tove! Välkommen! Jag tycker så mycket om när folk kommenterar (även om jag hånar dem ibland när de tycker fel) ;-), så gör gärna det!

Michaela sa...

Tove: Men man säger ju arkiv med hårt k-ljud? Bl.a. Och det är ju först senare år folk börjat uttala arkitekt med sje-ljud. Men nåväl. Tycker fortfarande arscjitekt är det värsta folk kan säga.

Ellen, tycker också du har en jättebra och rolig blogg!