onsdag 23 mars 2011

Prisa gud, här kommer skatteåterbäringen!

Ni vet väl att ni kan deklarera nu va? Eller åtminstone logga in och kolla upp vad ni får tillbaka på skatten (eller får betala in om ni har otur) och sedan skjuta upp själva deklarationen till sista minuterna den sista dagen. Om ni är som vi.

Här får vi tillbaka. Inga större pengar som förra året (de pengar som just nu bekostar den segaste och långsammaste miniköksrenoveringen ever + en ny luftvärmepump), men ändå. Det skulle ju kunna räcka till en Parisresa, till exempel. Det är lite frestande, att lägga pengarna på en resa till ett lite varmare land nu såhär i vårtider. Dit våren har kommit lite tidigare, där värmen är lite mer närvarande. Samtidigt finns det ungefär en miljon hål här hemma att stoppa pengarna i. Och bara tänk vilken orgie man kan ha på valfri plantskola för en summa som motsvarar en Parisresa.

Dessutom kommer ju pengarna först i sommar, och då är det ändå för varmt i Paris. Eller i och för sig, mina kommer ju i december. Men då lägger jag hellre pengarna på knark för att ta mig igenom januari, februari och halva mars.

Sen har jag aldrig fattat det där som ekonomiskt duktiga personer säger om skattepengarna: att det är pengar vi har lånat ut till staten utan ränta. Tydligen är det värdelöst. Jag vet inte jag, men jag ser bara "tvingat sparande" och för en sån som jag är det något man kan offra lite ränta för. Man får tydligen ändå ingen ränta på pengar man handlar upp.

2 kommentarer:

aequinoxia sa...

En av de bästa sakerna med att vara företagare är att man utan dåligt samvete kan betala någon annan för att deklarera åt en.

Jag sa...

Jag håller med, detta är den bästa formen av sparande för mig. Jag ser till att de drar för mkt skatt varje månad och har som föräldraledig och arbetslös fått tillbaka minst 12 000 kr varje midsommar de senaste åren, och det är pengar jag aldrig hade kunnat spara undan annars! Ser jag inte pengarna så kan jag inte spendera dem!