måndag 24 oktober 2011

Saker jag vill ska uppfinnas.

Förutom teleportören då. Åh vad jag vill ha teleportören! Apropå det så var jag involverad i en intressant diskussion för något halvår sedan. Frågeställningen var ungefär så här:

Du går in i en teleportör som kopierar hela dig. Dina tankar, dina känslor, dina minnen, ditt sätt att reagera, din personlighet osv osv. På den nya platsen sätts en kopia ihop. Ditt originaljag förintas i samma sekund som du sätts ihop på det nya stället. Ditt nya jag är inte medvetet om att ditt gamla jag förintades. Premissen är att allt är säkert och att inget kan gå fel. Du tror alltså att du har teleporterats, medan det egentligen är en identisk kopia av dig som har framställts på den nya platsen.

Skulle du teleportera dig?

Jag och några med mig hävdade att självklart skulle vi göra det. Det är ju vi som kommer fram på det andra stället. Andra menade att de aldrig i livet skulle göra det. Det är ju faktiskt en kopia, om än identisk, som kommer fram. Det "riktiga" jaget förintas ju.

Jag har svårt att förstå det där "riktiga". Jag menar, det som är jag är ju min kropp och mina tankar och min personlighet och allt det där. Om det kommer fram, och om jag inte är medveten om att jag är en kopia och att mitt "första" jag har förintats - vad är problemet? Premissen är att det är säkert och felfritt, så det går inte att hävda att "något kan ju gå fel".

Men å andra sidan har jag ju sjukt svårt att förstå problemet med The Matrix också. Ingen vet om att det liv de lever inte är "på riktigt"; vad är då problemet?

Ja. Jag skulle med andra ord inte alls ha något problem med att äta kött som odlats fram.

Åh just ja. Det jag vill ska uppfinnas är en tidsfjärrkontroll som bara påverkar tiden man har bestämt att den ska påverka. Så om man väntar på ett viktigt brev så kan man spola fram så att brevet kommer 10 minuter efter man har fått veta om det. Men i övrigt påverkas inte tiden. Sjukt bra, eller hur?


1 kommentar:

Pankis sa...

Hmmm, undrar om jag skulle teleportera mig? Tror inte det. Skulle vara rädd att jag skulle sluta som Flugan eller nåt. Haha...