tisdag 1 november 2011

"Alla barn tycker att det är obehagligt att se berusade vuxna"

Eh nej.

Först kan vi ju klargöra vad "berusad" innebär. För mig innebär det: ha druckit några glas vin, pratglad, skämtsam, småflirtig, har inga problem med att sjunga karaoke, diskuterar gärna politik osv. Ja men ni vet; rolig.

Det finns någon slags konsensus idag, som alla håller med om verkar det som, att max ett glas vin är okej i barns närvaro. För så fort man blir minsta lilla påverkad, miniminilite, då tycker barnen att det är obehagligt. De blir rädda, ledsna, mår dåligt. Alltid. Utan undantag. Så är det.

Suck.

Jag hade aldrig några problem med att mamma blev berusad på fester. De vuxna dansade till progglåtar på övervåningen och vi barn hade disco i källaren. De vuxna fnittrade och flamsade och diskuterade politik högljutt och vi barn sprang omkring och lekte och somnade till sist framför någon film. Sen gick vi hem, eller cyklade, och så var det med det.

Vi hade aldrig några problem med att mamma blev berusad och småfull.
Jag vet att mina barn inte tycker att det är obehagligt när jag har druckit några glas vin och blivit smått berusad.
Jag vet att många andra barn bara tycker att det är kul och mysigt med vuxenfester.

Det finns självklart barn som faktiskt tycker att det är obehagligt så fort en förälder eller vuxen blir minsta lilla påverkad. Men alla? Knappast!

8 kommentarer:

Lo sa...

Är detta konsensus från verkliga livet eller från familjeliv...? Jag har inte upplevt annat än att det är helt ok att barnen är med på fest där man dricker sig glad. Om man börjar uppföra sig dåligt är det en annan sak- men är ju obehagligt både för barn & vuxna...

Lo sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Grannen sa...

Min lillasyster började alltid grina om mina föräldrar ställde fram en flaska vin eller liknande. Så min uppväxt var ganska nykter, inte konstigt då att jag hällde i mig ganska rejält under tonårstiden. Kompensation, baby.
Syrran tog väl igen lite förlorad mark även hon, speciellt när hon hällde i sig hemgjord shots på Vicks blå. Det var på Hultsfredsfestivalen. Hon vaknade i ett annat tält...med blå tunga.
Mina egna barn nu tycker att vin får mamma dricka på helgen när de dricker läsk. Det måste vara rättvist!
Jag tycker att du var skitsnygg som zombie. Fotoshop..? Nej, jag bara skojar.
Så du menar att en anka inte kan vara sexig...? Så oerhört trångsynt och fördomsfullt. Adjö.

Lo sa...

Den borttagna var min, förresten, råkade posta dubbelt...

Michis sa...

men hur vet man att de inte tycker det? jag o min lillasyster tyckte d var obehagligt när pappa o hans farbröder o farfar blev fulla när vi var små för de blev så annorlunda de vuxna. kramiga o sluddrade så mkt.. skulle hålla på o säga hur mkt de älskade en typ.. men visst det är väl säkert inte alla som tycker så.. jag är kluven till hur man sj kommer vara,, vill ju inte ge ungen men för livet =S

REGNSJUK. sa...

Heja!

Jag är övertygad om att de flesta barn knappt ens märker någon skillnad om föräldrarna tagit ett par glas vin - sålänge föräldrarna kan hantera sitt drickande! Det är så stor skillnad på att vara lite berusad och på att vara stupfull. Naturligtvis blir det obehagligt när man inte känner igen mamma/pappa, men sålänge man dricker ansvarsfullt så blir det ju inget problem!

Det känns som att svenskar har ett så svartvitt tänkande när det gäller alkohol. Man blir generellt sett inte redlöst full av att dricka ett par glas vin. Sådetså.

Ellen sa...

Lo - verkliga livet faktiskt. Till och med de som menar att man självklart kan dricka vin i barns närvaro lägger till en brasklapp: "fast så klart får man inte bli påverkad eller berusad!" Nähe? Så klart?

Michis - det är skillnad på full och kladdig och obehaglig och på att vara berusad som jag beskrev det. Och barn säger ofta sånt, om det inte ligger någon annan problematik i bakgrunden i familjen. Eller så kan man ju fråga dem?

Regnsjuk - precis!


"Grannen" - Ja, du har rätt. Ankor är ju kända för att vara toksexiga...

MW sa...

Håller verkligen med! Vi var alltid ute i skärgården med båten hela somrarna när jag var liten träffade på massor med folk och i princip alla drack öl/vin/grggar. Och precis som att folk är olika blir man olika vid berusning. Men det där lärde man sig att skilja på och ofta blev de som var lite knäppa innan bara lite mer knäppa med sprit i sig.

Förresten var du en mycket het zombiebrud :)