tisdag 13 december 2011

"Natten går tunga fjät"

Jag älskar Lucia. Jag saknar förvisso att inte få gå femtiofjorton luciatåg själv, som vi gjorde i högstadiet när jag gick i musikklass. Vi lussade för PRO och Odd Fellow och allt däremellan. Eller vaddå däremellan, de är väl typ samma sak.

I alla fall så saknar jag det. Jag saknar att stå med  stearinljus som droppar, omgiven av diskanter, altar och fellow sopraner. Jag saknar att klämma i och ta i från tårna, från hjärtat, till Gläns över sjö och strand. Jag saknar den perfekta harmonin och känslorna i sångerna. Det saknar jag så det gör ont ibland.

Men. Att gå på ungarnas luciatåg är ändå bättre. Ingen harmoni eller klang eller takt, bara barn som tar i och sjunger och det är så fint att jag gråter varje gång.

Trevlig Lucia på er!


5 kommentarer:

Sigrid sa...

Jag saknar det också. Att gå luciatåg är nåt av det bästa jag vet, jag älskar det verkligen. Jag hoppas ha ork att börja i studentkören här i stan nästa år så jag kan få vara med i ett luciatåg nästa år!

Anonym sa...

Visst är det något speciellt med Lucia? Vilken söt dotter du har förresten!

Anna sa...

Jag är också en lucialover, men har inte riktigt tagit till mig barntågen än. Jag drar iväg till kyrkan tidigt som sjutton och njuter musikgymnasieklasser som gör en helt fantastisk föreställning. Då står jag ut med den okoordinerade falsksången på skola och förskola sen. (behöver ju inte vara kyrka förstås, men det är det enda offentliga luciafirande jag känner till. Mitt jobb har inget tåg som kommer tex. Och förresten hinner jag inte in till jobbet på lucia heller, med tanke på dubbelt luciafirande numer)

Ellen sa...

Sigrid och Anna - luciasånger är nog det mest stämningsfulla som finns. Jag har youtubat konserter hela dagen, så uppenbarligen verkar inte ungarnas tåg stilla mitt behov helt. :-)

Anonym - tack! Fast det är min son.

Annika sa...

Oj, vad lik Emil i "Emil i Lönneberga" han är på den här bilden! :-)