lördag 17 december 2011

Öh. Kött! Öh... korv!

Folk är på allvar upprörda på grund av en idé om att deras ungar ska få äta vegetariskt en dag i veckan. Dra mig baklänges, äter de verkligen kött till varje måltid, alla veckans dagar?

Jag känner mig alltid så naiv. Jag inbillar mig att alla är ungefär som jag och de jag umgås med. Jag inbillar mig att människor väl redan äter lite vegetariskt ibland? Kanske inte så mycket som man "borde", men någon gång i veckan i alla fall? Inte äter de väl kött till varje måltid? Och så tänker jag att alla vet väl ändå om att det är bättre för miljön att äta mindre kött?

Men så bara pang bom så får jag världsbilden klar för mig. Föräldrar blir provocerade, de blir upprörda och deras barn blir tydligen kränkta om de inte får äta kött varje dag hela tiden dygnet runt, eller vad?

Hur kan det ens vara möjligt att äta så mycket kött? Ja, jag fattar att de räknar in fisk och skaldjur och inte bara syftar på nöt, fläsk och kyckling, men ändå? Det känns så... sjuttiotal? Lite brunsås till allt kött, och så är vi 40 år tillbaka i tiden.

Jag vet inte. Men jag hoppas att de flesta skolor redan idag har minst en vegetarisk dag i veckan. Om inte är det på tiden!


6 kommentarer:

jmslarsson sa...

Ooooo... det där är farlig mark. Vi var tidigare veggos här hemma, nu har vi ätit kött i ett par år men min största var veggo sina första två år och oj vad det var provocerande. HUR kan ni tvinga henne att äta äta veggo, stackars barn... Barn måste ju faktiskt äta kött för att få sig allt!!! Uppenbarligen klarade jag mig utmärkt på veggokäk (behövde tex inga tillskott under graviditet) och ungen mår utmärkt och är typ aldrig sjuk :). Allt som inte är en norm är läskigt vet du ;)

Iseika sa...

Är du förvånad? Har du missat FL-diskussionerna om allergier i förskola/skola där avdelningar inte serverar fisk på grund av fiskallergiska barn? "Ungen får väl gå i allergiförskola/hemskolas då. Mitt barn ska ha fisk" brukar det låta.

Jag vet ärligt talat inte om jag tycker att det är ett beslut som bör fattas på kommunpolitisk nivå men jag tycker absolut att mer vegetarisk mat är bra. Dessutom borde man också kunna få ner portionspriserna!

ullrika sa...

Fast jag tror inte att föräldrar generellt blir provocerade, de är kanske bara som oss och totalt fantasilösa... jag hade supergärna ätit mer vegetariskt än en gång i veckan, men oftast blir det inte bättre än så. Pinsamt men sant. Vi är ju båda uppväxta på sjuttiotalet när basmaten var faluorv och fläskfilé, typ. Behöver hjälp att tänka om!

Typ. Hjälp?

Ellen sa...

Ullrika - fast då skulle ju ni uppmuntra mer vegetarisk mat i skolan, eller hur? Men här blir folk upprörda och menar att deras barn har RÄTT till att äta kött till varje måltid.

Vi är inte heller världsbäst på att äta vegetariskt, blir kanske två ggr i veckan, men vi vet ju om att det är nyttigt och inte skadligt.

Jag gillar att surfa runt på olika receptbloggar, då kan man få riktigt bra tips!

ullrika sa...

Uppmuntra som fan! Å då missuppfattade jag. Menar fu att det finns folk som blir arga för att skolmaten är nyttig? Shit. Nu blir jag arg!

Är dålig på recept(bloggar) men ska försöka göra bättring!

Ellen sa...

Ja! De ser vegetarisk mat som något fel och något som inte ska prackas på deras barn. Mänskligheten alltså.