onsdag 25 januari 2012

Och nu blir det mer TV!

Alla är inte tv-älskare, jag vet. Det är rätt stört och konstigt, men hey - alla får ju ha sina preferenser! Men om man nu är som jag och älskar tv-serier så finns det en mycket rolig enkät att svara på. Så det tänker jag göra. (Den är snodd från Älskade Dumburk.)

Om ni är såna märkliga människor som inte gillar tv-serier får ni väl hoppa över det här inlägget då. Er andra förväntar jag mig diskussion och input ifrån. Okej? Okej!

1. En serie som inte borde lagts ner?

Veronica Mars. Alla kategorier. Det kanske är mer fint och indie att säga Firefly, men jag bryr mig inte. Veronica Mars, helt klart!

2. En serie du önskar att fler tittade på?

Sons of Anarchy, för jag behöver få diskutera vad som händer i den lite oftare.  Eller möjligtvis The Office (US), bara för att det är en av världens bästa serier och det finns så många referenspunkter i den som jag vill kunna dela med andra. 

3. Favoriten bland de nya serierna för säsongen?

New Girl! Quirky, roligt och smart. Homeland var väl helt okej, men New Girl är bättre. 
Förra säsongen (dvs för ett år sedan) var det Downton Abbey. Makalöst bra!

4. Din favoritserie nånsin?

Kalla Fötter (Cold Feet). Jag älskar Veronica Mars (duh!) och har sett alla avsnitt av SATC flera gånger, och är besatt av the Office, men Kalla Fötter var nog min första och största riktiga förälskelse. Jag nästan grät när jag fick dvd-boxen i julklapp för några år sedan.

5. En serie som du hatar?

Prison Break! Nu har det ju självklartklart funnits sämre serier än så (typ alla med en ful man och snygg fru som hamnar i "roliga" situationer pga mannens idioti), men den fick så orimligt mycket uppmärksamhet. Huvudrollsinnehavaren var INTE snygg och hur länge kan man egentligen mjölka "en snubbe rymmer från fängelset"? Alldeles för länge, helt klart! Family Guy är också en hatserie. Jag klarar inte av efterblivna, elaka, tjocka män som ska vara "roliga". 

6. Ett favoritavsnitt av en favoritserie?

Oj vad svårt. Eftersom jag är en sucker för musikaler måste jag ju erkänna att jag rågillar Once More With Feeling ur Buffy. Det är väl ett avsnitt som jag verkligen minns sådär, för annars handlar det oftare om scener eller hela serier/säsonger.


7. Sämsta avsnitt av en favoritserie?

Nu blir det Buffy igen. Men sista avsnittet? Så kasst och pinsamt. Den serien förtjänade en bättre avslutning.

8. En serie alla borde se?

Buffy, för att man ska förstå vad den serien har gjort för många nutida serier.

9. Bästa scenen nånsin?

Okej, ni vet ju att jag är besatt av Logan. Men det finns så många scener med honom och Veronica som verkligen träffar på pricken när det gäller ångestfylld och allvarstyngd tonårskärlek. Så jag säger "our love is epic... you know?"-scenen. Alltså den här: 






För jag tänker som så att bästa scenen någonsin inte behöver handla om vad som är bäst kvalitetsmässigt, eller sorgligast eller finast. Utan kanske bara om vad man har youtubat flest gånger sedan man såg det. För på något sätt måste man ju avgränsa sig, och då väljer jag att göra det med youtubekriteriet. Gott så.

Andra scener jag minns tydligt är många från Jim och Pams förhållande i the Office. Det är bara att söka på youtube, nästan alla där är favoritscener.

Men jo! Om jag ska vara ärlig så är grodscenen i Ally McBeal en favorit också. Eller, det VAR en favorit. Ni vet, när John Cages groda hoppar omkring på toaletten och till sist blir inslängd i en vägg? Jag skrattade så jag grät åt det.

10. En serie du inte trodde du skulle gilla men visade dig älska?

Sons of Anarchy. Hur kul kan en serie om ett kriminellt motorcykelgäng vara? Eh, alldeles underbar, visade det sig. Buffy var jag väldigt skeptisk till i början också, men det gick snabbt över. Vilken tur!


11. En serie som gjorde dig besviken?

Dexter! Jag gillade spänningen i början, men klarade helt enkelt inte av säsong 2 och slutade titta när vi kom till säsong 3. Det blev för mycket jävla tjafs med "jag har inga känslor", när han helt uppenbart hade det. Jag klarade heller inte av det där genetiska tjafset: att hans problem skulle ligga i generna. Folk som fortsatte att se på serien säger att allt det ändrade sig framöver, men jag har ändå tröttnat. 

12. Ett avsnitt du sett mer än fem gånger?

Alla i SATC, Vänner och Kalla Fötter? Ja, vi säger så helt enkelt. 

13. Favoritserie från barndomen?

He he. Bevvan. Så klart! 

14. Manlig favoritkaraktär?

Nu tror ni att jag ska säga Logan va? Tji fick ni! Jim Halpert faktiskt. Alltså, jag vet att jag framstår som ytlig och platt och långt ifrån uppskattande av de fina kvaliteerna i livet, men jag bryr mig inte. Jim är rolig, charmig, snäll, romantisk och snygg. That's all I need!

15. Kvinnlig favoritkaraktär?

Pam  Halpert. Om man säger såhär då: om jag finge gifta mig med Jim och Pam så skulle jag göra det. Bara sådär. Älskar dem. Jag är inte djupare än så.

16. Guilty pleasure-serier?

Americas Next Top Model! Jag dör av pinsamhet när Tyra blir knäppare och och knäppare (med mer storhetsvansinne) för varje säsong. Jag tycker att det är trist och tråkigt att vinnarna är riggade. Men det är ändå makalöst kul att se tjejernas väg mot att bli en modell. Varje säsong! 

17. Favoritminiserie?

Räknas Sherlock? Det har ju varit två säsonger, men ändå bara tre avsnitt på varje säsong? I såna fall säger jag Sherlock. Annars gillade jag Married, Single, Other som gick 2011 i Svt. I övrigt kommer jag inte ihåg så många miniserier, så jag har säkert missat någon. 

18. Favoritserie som började tidigare än 2000?

Tja, Kalla Fötter blir det väl här också. Annars så var Ally McBeal länge en stor favorit.

19. Bästa cast?

The Office. Den blandningen, dessa komiska genier. Så bra!

20. Favoritkyss?

Åh. ÅH! Så svårt! 


Men alltså. Ni vet. Det går ju inte att komma ifrån. 


Det får bli Logan och Veronicas första kyss. 

Eller möjligtvis Pam och Jims första kyss. Eller kanske när Rachel och Adam blev ihop igen. Eller kanske...

21. Favoritpar?

Ha ha ha. Det här blir ju larvigt. Jim&Pam, Pam&Jim, PJ, P&J. Tja, typ så. 
Jag älskar förvisso Mary och Matthew i Downton Abbey också. Och så självklart Veronica och Logan. Och så hoppades jag alltid att Carter och Abby skulle bli ihop igen. Men det finns inget par som är så perfekta ihop som Pam och Jim.

22. Favoritserieavslutning?

Åh. Eh? Vet inte? Jag vill ju inte att serier ska ta slut, någonsin. Och när de gör det så blir jag irriterad och tycker att det var ett dåligt slut. Bara för att. Eller så gråter jag massor och snörvlar, men glömmer slutet rätt fort.


När Sex and the citys sista avsnitt sändes satt jag, mamma och min syster och drack cosmopolitan och tittade. Vi hade skippat vår ridlektion bara för att kunna göra en liten ceremoni av det hela. Så jag minns tillfället, men själva avsnittet var inte särskilt bra. Kalla Fötters slut var vedervärdigt, med Rachels död och allt.

Helt ärligt så har jag nog glömt bort alldeles för mycket. Någon får gärna påminna mig om ni kommer på något riktigt bra slut som jag verkligen borde minnas. 

23. Mest irriterande karaktär?

Agent Stahl i Sons of Anarchy. Aldrig har jag önskat livet ur någon så mycket. 

24. Bästa citat?

Nej men, det här är ju omöjligt. Helt, komplett omöjligt! Det går inte. Pass!


(Men "oh, look at my wrist, I've got to go" eller "what a crazy random happenstance" från Dr. Horrible är ju sjukt roliga och användbara)

25. En serie du planerar att titta på (ny eller gammal)?

Louie. Jag har inte sett den, men läst mycket bra om den. Så den får det bli!

26. Största OMG-ögonblick?

När Rachel blir påkörd. Jag hoppade en halvmeter i soffan och satt och sa herregudherregudherregud hela tiden.

27. Bästa pilotavsnitt?

Veronica Mars. Serien höll en hög klass redan från början och ändrade inte tonläge avsevärt, som så många andra serier. (Som t.ex. när Carrie pratar med kameran i pilotavsnittet av SATC)

28. Första tv-besatthet?

Första RIKTIGA besattheten var Ally McBeal. Det var väl då jag insåg att det där med tv-serier var ungefär som knark.

29. Pågående tv-besatthet?

The Office. Jag ser med spänning fram emot varje nytt avsnitt, ser om serien då och då och youtubar scener i timmar.

30. Sorgligaste karaktärsdöd?

Rachel i Kalla Fötter. Jag överdriver inte när jag säger att jag grät på jobbet dagen efter. Det var så oväntat, och hon var som en vän. Jag hade levt med henne så länge, så kändes det. Fy fan. Jag kan inte se det avsnittet ensam, utan måste ha min syster med mig. Någon som förstår. 


Sådär ja! Det var väl inte så långt? Jaså? Jaha. Som ni ser blir det väldigt mycket Office, Kalla Fötter och Veronica Mars, men det är så jag är helt enkelt. Har jag helt fel? Har jag missat något? Har ni inte sett någon av serierna? Finns det någon som läser den här bloggen som är lika besatt av tv-serier som jag? Låt höra!






18 kommentarer:

Anonym sa...

Ooooh, underbart inlägg! Och här kommer en lång kommentar!

För det första - älska Veronica Mars, Ally McBeal och Buffy!!!

Jag gillar också "epic"-scenen och lyssnade på soundtracket (I can hear the bells are ringing joyful and triumphant) typ 100 gånger efter det. Tyckte att Duncan var en riktig loser utan personlighet och att de gärna kunde gett Leo och Veronica en chans till. En underbar serie som borde gjorts i mååånga fler säsonger.

När det äller bästa kyss måste jag dock säga att Buffy och Spike vinner - alla deras intima scener är så grymt bra, från första kyssen till när de sexar sönder ett hus till när de har sex på the Bronze till när de sover tätt ihop i ett av de sista avsnitten. Jag ville verkligen att det skulle bli dem och gillade aldrig Riley - han hade ju mindervärdeskomplex och var såå tråkig.

The office har jag inte sett men blir väldigt sugen nu!

En annan underbar serie är Gilmore girls, missade den när den gick på tv men streamade den i somras. Har precis beställt boxen. Tycker den är grym och Lauren Graham/Lorelai är så snygg att man blir knäsvag!

Ok, jag ska sluta nu :-)

//Bittersweet symphony

Anonym sa...

Och Sherlock - OMG! Både jag och maken är lite smårkära i Benedict Cumberbatch, han är så grym i den rollen. Sherlock-filmerna med Robert Downey Jr går ju inte att jämföra, tycker att de är tråkiga och dåliga.

Downton Abbey, som jag längtar till säsong 3. Mary + Matthew forever!

Ok, nu lovar jag att jag är klar :-)

//Bittersweet symphony

JL sa...

Att gå förbi det största tv-geniet genom tiderna går inte, Mr Aaron Sorkin.

the West wing är så överlägset bättre än allt annat, den kommer vara måttstocken mot vilken alla andra serier mäts lång tid framöver. Nu pratar vi helhet, manus, skådespeleri osv.

"Mad men", ja vad ska man säga? Epic.

"House". Såklart. Allt den mannen rör blir guld.

Komedi: en bortglömd klassiker, "Mad about you". Fantastisk.
"Modern family". Jänkarna vågar göra en serie utan pålagda skratt, bar en sån sak.
"Curb your enthusiasm", Larry Davies, geniernas geni vad gäller humor.
Personliga favoriter: "Green wing" (förbisedd av nästa alla tyvärr), "Weeds", "Coupling", "Flight of the Conchords", "30 Rock",

Miniserie: "Angels in America" såklart.

JsN sa...

Tack Johan för tilläggen av Vita huset och House! Vita huset har allt!

Och min personliga sucker: Cityakuten

Trots att jag inte gillar krigsfilm vill jag också nämna Band of Brothers (och kanske även Pacific)

Och Solsidan!

I övrigt har du med mycket av det jag gillar och en massa som inte alls är min grej

Jenny i Malmö sa...

Lite kort från mig...

Bästa serie alla kategorier är Vita Huset... eller Livet kan börja (This life). This Life förändrade något i mig men jag vågar inte se om serien igen. Jag är rädd att den ska kännas gammal.

Sämsta serien måste vara 24. Såå tråkig!

I övrigt tror jag fortfarande inte att jag kommit över Rachels död ännu. Vi pratade faktiskt om det i förra veckan och det avsnittet väcker fortfarande starka känslor hos många.

Lisa sa...

Åh, det är så härligt när man känner att karaktärerna blir som riktiga vänner, både i böcker och tv-serier.

Dexter går verkligen upp och ned i kvalitet, precis som jag tyckte att Six feet under gjorde, även om Six feet var tusen gånger bättre. Åh, det var den första amerikanska serien jag såg där karaktärerna var komplexa, inte antingen "goda" eller "onda".

Har just blivit nyförälskad i Weeds. Jag såg några avnsitt första säsongen, men jag var i flyttartagen då, så jag började aldrig följa den på allvar. Nu råkade jag se ett avsnitt i säsong 6 och blev golvad. ÅÅÅÅHHH sååå bra! Jag ser fram emot att kolla mig igenom den från början.

Anonym sa...

Men hallå! THE WIRE!!!! Magisk.

Ellen sa...

Jag har faktiskt aldrig sett Vita huset. Det har inte blivit av. Men jag SKA, jag lovar!

Cityakuten var bra, men inte så bra. Inte "hamna på listan"-bra!

Och ärligt talat, the wire är bara tråkigt. Jag har hört SÅ mycket bra, men nej. Det GÅR inte.

Mad Men är snyggt och roligt och bra, men jag klarar inte av serieskaparnas sjuka idéer om att alla är olyckliga. Kan ingen, NÅGON, i serien vara lycklig på riktigt? Tror de att livet är sådär för folk?

Modern Family är bra, jättebra. Men väldigt ojämnt.

Buffy och Spike är väl bästa sexet snarare än bästa kyssen? ;-)

Och ja, Gilmore Girls är jättebra. Men ändå inte list-bra.

Till sist då: jag har sån crush på Sherlock!

Anonym sa...

Ellen: Ja, du kanske har rätt - men deras första kyss (i musikalavsnittet för övrigt) tycker i alla fall jag är magisk. Likaså när Lorelai och Max kysser varandra första gången på bion i GG. Åååh... Känner mig som en olyckligt kär fjortis :)

Mad Men tyckte jag var ok i en säsong, den är för långsam för mig och liksom seg. Vi gav inte upp förrän efter ha sett halva säsong tre dock. Blir uttråkad bara av att tänka på den...

Ja, Sherlock - vad finns det att säga annat än "please just marry me!"?

//Bittersweet symphony

Susanne sa...

Har du hört att Kalla fötter ska komma tillbaka, och med en levande Rachle dessutom? Läste det någonstans nyligen.

Anonym sa...

Men JOOO, the Wire! hur många avsnitt har du gett den?

Ellen sa...

Susanne - va? Det låter ju helt sjukt. Måste kolla upp!

Anonym - näe. Två halva avsnitt tror jag. Orkade inte med mer.

S.W sa...

*djupt inandning*

Jag förstår inte
1) hur jag har kunnat helt missa så många bra serier. De senaste åren har jag kört Grey's Anatomy, Gilmore Girls, Dexter, SATC, MASH flera gånger om, Vänner och nu Seinfield. Blir otroligt inspirerad att se mer och det leder mig till nästa...
2) din blogg! Dig! Hurra till mig att jag hittade hit! Hurra till dig att du skriver!

Ellen sa...

S.W - vilken lyx att ha så många bra saker att se fram emot. Avis!

Och tack, så himla mycket! :-)

motvalls sa...

MÄäääh!? Mad men? Six feet under? The Wire?

Karolin sa...

Cold Feet var/är underbart!

Det mest lovande som jag just börjat titta på är American Horror Story. Rekommenderas ej ensam i mörker.

Cilla sa...

Du har väl för guds skull inte missat Pushing Daisies? Sådär mysrolig som man aldrig vill tar slut. Och jag MÅSTE få nämna Nip/Tuck. Jag vet att den är helt vriden men jag kunde inte sluta titta...

Cilla sa...

Såg just att nån skrivit om Coupling. Jajajaja! Brittisk version av Vänner, men ungefär sjutusen gånger bättre och vuxnare. Löööööv it!