onsdag 21 mars 2012

Hej dubbelmoral!

Åh, de är verkligen i vägen. Jag har sjukt stora bröst och de är i vägen. De gör så att jag blir extra svettig, har svårt att hitta kläder och jag får hudeksem pga deras storlek. Jag känner mig ofräsch och otymplig och har svårt att förlika mig med att jag ska leva med dem så här stora i hela mitt liv.

Ja, men operera då? Förminska dem? Det får man ju göra, det betalar ju landstinget, det är ju inte en skönhetsoperation utan en NÖDVÄNDIG operation. Förminska tuttarna, det går ju tvärtemot idealet. Klart jag ska göra det.

Inte.

För jag gillar ju mina bröst och har inte ett enda problem med dem. Allt jag skrev där upp gäller dock för min hängmage. Konstigt nog är det ingen som hojtar om bukplastik när jag nämner det. Då är det fel. Fult. Dåligt.

Exakt samma problem. Två olika kroppsdelar. Det ena anses vara okej, det andra inte. Hej dubbelmoral!


9 kommentarer:

leos mamma sa...

fast stora bröst opereras ju pga ryggproblemen man får, inte av de skäl du räknat upp. och ryggproblem får man ju inte riktigt av att ha hängmage.

Anna A sa...

Jag tycker att diskussionen om ok och inte ok bröstoperationer är intressant. Det är som du säger lite stigma i att operera brösten mindre. Idag är det också lite stigma i att operera bröst "lagom" stora. Vi vet ju alla vilka konnotationer det har att operera brösten RIKTIGT stora, däremot. Som sagt, intressant diskussion.

Likt leos mamma tänker jag dock att i det här fallet handlar det ju om olika fysiska besvär, där iofs kanske värderingen av dem kan vara intressant att diskutera. Ryggbesvär mot hudeksem, är det likvärdigt? Sen vet jag att det är en stor operation att förminska bröst, men bukplastiken är -vad jag förstår- en ännu större och kan vara ganska riskfylld. Det påverkar väl okcså hur man värderar en operation?

Ellen sa...

leos mamma - "man får"? Även om man bortser från eventuella ryggproblem kan jag gå och be om en bröstförminskning och få en, helt utan att ha några problem. Landstingsbetalt. Ingen skulle döma.

Landstinget betalar också för bukplastik, så uppenbarligen menar de att det finns reella problem med hängande hud på magen. Här dömer dock omgivningen. Jag tycker att det är en orimlig mängd dubbelmoral, alla eventuella ryggproblem åt sidan.

Anna A - som sagt så betalar landstinget bukplastik också, så båda måste väl anses vara "nyttooperationer" i den mån denna sorts ingrepp kan vara det?

Jag är faktiskt skeptisk till att operationens storlek skulle ha med saken att göra, eftersom det främst är moraliska "men vilken förebild är du då"-argument jag stött på.

leos mamma sa...

nja, jag tycker du förenklar det en hel del. SÅ jäkla lätt är det inte varken att få tuttoperation eller magoperation, bara för att alternativet landstingsbetalt finns. t ex får du inte vara överviktig för att få förminska brösten, med fler kriterier. de har motkrav för att de ska öppna plånboken.

å andra sidan fattar jag inte riktigt vad du vill diskutera, för vad har landstingets plånbok med folks åsikter att göra?

Ellen sa...

leos mamma - jag är mycket väl medveten om vad kriterierna är och med mina förutsättningar är det precis så lätt.

Och det har med saken att göra för att det ju av VÅRDEN anses att vara så pass mycket obehag med överskottshud på magen att de kan betala för det, därför är det märkligt att gemene man menar att det enbart är en skönhetsoperation som gör att man blir en dålig förebild. När detsamma inte gäller för bröstförminskning.

Anna A sa...

Å. Intressant nu, men så l ite tid!
1. Visste inte att Landstinget betalar bukplastik. Låt oss anta att detta = kvitto på besvär på viss nivå från sk. hängmage.
2. Samhället säger bu op bort hängmage, heja op bort stora bröst.
3. Slutsats: Samhället fettbashar igen? Har du hängmage MÅSTE du vara fet, punkt och slut, och jag ska då faen inte behöva betala för att du helt saknar karaktär och moffar chips dagarna i ända.
Dvs idealet igen, fast med en twist. Du ska vara smal med stora bröst men det måste vara natuuuuurligt. Att op brösten mindre är passabelt, för det går emot normen, men VÅGA inte försöka uppnå smalhetsidealet via op. Det måste du lida fram.

For the avoidance of doubt: Inte mina åsikter alltså. Jag fettbashar inte och fattar dessutom att man inte behöver vara fet för att ha dina besvär.

Sorry att jag inte hinner utveckla. Spännande. Du, jag, Leos mamma och massor av vin hade varit bättre.

Ellen sa...

Anna - precis så! Nu är ju jag tjock just nu, men även som mycket smalare är magen kvar, så...

leos mamma sa...

men du tänker alltså att den allmänna moralen eller vad man ska kalla det typ ska följa det aktuella landstingets ståndpunkt i frågan? det var liksom det jag inte riktigt fick ihop förut.


och ja till vin och träff :)

leos mamma sa...

men du tänker alltså att den allmänna moralen eller vad man ska kalla det typ ska följa det aktuella landstingets ståndpunkt i frågan? det var liksom det jag inte riktigt fick ihop förut.


och ja till vin och träff :)