torsdag 17 maj 2012

Jävla bra start på helgen.

Långhelg! Vi tänkte ungefär: grilla, spela kubb, hänga med familjen, plantera häck, spela killerball, spela spel, ha kul.

Istället så: skitväder, mamma är på sjukhus, syster är dyngförkyld, Majken har bränt handen allvarligt och är hos kirurgen och jag är på dåligt humör. Ja, på grund av de andra sakerna förvisso, men ändå på dåligt humör.

Så därför tänkte jag ta tillfället i akt och störa mig lite. Istället för att sitta här galen av oro tänker jag häva ur mig all denna ilska och bitterhet på en viss grupp människor. Ni vet typen. De som är övertygade om att alla är ytliga för att de inte är "intresserade av svaret på riktigt när de frågar 'hur är det?' när man ses". Blir GALEN!

Så här är det: om du träffar någon på stan eller på förskolan eller på träningen och ni kallpratar och hen frågar "hur är det med dig då" så är det socialt smörjmedel, inte en uppriktigt menad fråga. Det är så man interagerar i vårt samhälle. Man kan svara enkelt (bara bra) eller lite mer ingående (jodå, det är bra men mycket sjukdomar just nu, det är ju den tiden), eller så kan man ju om man nu vill vara DJUP och ORIGINELL svara med precis det man tänker på (jag har pms och har bråkat med min fru och vet inte om vi kommer vara gifta länge till), men det är inte så man gör. Det är inte så att den som frågar är ytlig för att hen inte vill veta dina innersta känslor, det är DU som är dum i huvudet och inte fattar hur världen fungerar!

Jag tar en snabb liten lektion!

Scenario 1: Du träffar en bekant på stan. Hen säger hej, du säger hej, hen frågar hur det är med er, du svarar något rätt intetsägande och frågar samma, hen svarar liknande och ni skils åt efter en plattityd om att ni borde ses snart.

Scenario 2: Du är ute och äter med en vän. Hen frågar "hur mår du egentligen?". NU! Nu kan du få häva ur dig allt du bär på. Det är okej.

Dessa människor tror på riktigt att de sitter på någon speciell klokhet. De är så unika som förstår att alla andra är ytliga. "I dagens samhälle är ingen intresserad av varandra PÅ RIKTIGT, det är bara några få av oss som vågar gå under ytan och ner på djupet." Och så skyller de gärna allt på facebook, för såna är de, foliehattarna. För jag lovar er att det är samma människor som är elallergiska.

Ja just ja! Det är ju så klart väldigt svenskt också. "Dumma Sverige, ingen bryr sig om varandra här. I andra länder går man runt och diskuterar djupa problem över kyldisken på affären, men här i Sverige är vi så kalla, ytliga och obrydda. Fy oss! För alltså, engelsmännen hälsar ju till och med genom att ställa en uppriktig, djup och ärlig fråga om hur vi mår. Eller hur? How do you do liksom. Bara att häva ur sig! DÄR har de minsann inga såna artighetsfraser, nä nä. Bara i Sverige."

Idioter.

3 kommentarer:

Tahira Faye sa...

Ja! Du har så rätt. Jag "pratade" med någon om det i och under ett inlägg: http://londonsvenskar.com/tahira/2011/09/21/en-morgon-fran-ost-till-vast/ (näst sista stycket och kommentarer)

Tahira Faye sa...

Och krya på Majkens hand naturligtvis!

Fröken Salt sa...

Hej! Halkade in här och var bara tvungen att hålla med. Och tillägga att dess personer inte är intresserade av att lära känna andra människor PÅ RIKTIGT utan enbart intresserade av att prata själva. Om sig själva. Och ve den som är så ytlig att den inte är intresserad av att lyssna.