tisdag 21 augusti 2012

Två frågor, svara gärna!

1) Är det meningen att man ska vara så här trött?

Jag sover oftast 8 timmar per natt. Jag har tagit alla prover och lider inte brist på något. Jag motionerar regelbundet. Jag äter. Jag är inte överdrivet stressad eller deprimerad (mer än över allt som skiter sig just nu, men jag menar generellt). Men jag är så TRÖTT!

Jag har väl i och för sig alltid varit trött, så det är ju inget nytt. Jag kan lätt sova 13 timmar per dygn utan att ha några som helst problem att somna och har alltid kunnat göra det. När jag gick på gymnasiet sov jag ofta en timme efter skolan, och jag har somnat på kontor såväl som lektioner och föreläsningar och till och med ett möte en gång.

Som sagt har jag alltid varit sån här. Kan det ha att göra med min IBS? Att gå omkring och vara konstant magsjuk kanske kräver sin energi trots allt? Eller vad kan vara fel? Är vissa människor bara mer trötta än annars? Ska jag bara acceptera det?

2) Skulle ni kvinnor våga lämna över ansvaret för p-piller till er partner?

Jag skulle inte det. Helt ärligt. Jag vet hur jobbigt det var att komma ihåg och att det var lätt att slarva och att en magsjuka kunde ställa till det och eftersom det är JAG som blir gravid och det är JAG som måste gå igenom en abort så skulle jag aldrig våga lita på någon annan att ta det ansvaret. Skulle ni?

Det var det. Svara på så är ni snälla.

Kram och pözz!

11 kommentarer:

KatarinaZA sa...

1) Det tycks inte bättre. Jag är trött, tröttare, tröttast mest hela tiden tycker jag.

2) Nej, aldrig i livet. Numera är jag steriliserad och det är så skönt att slippa tänka på preventivmedel.

Tahira Faye sa...

Jag tror att alla har olika sömnbehov, helt enkelt. Sedan kanske det ökar och minskar lite beroende på var man är i livet och sådär, men överlag tror jag att det är svårt att "ändra".

Jag har haft ett litet sömnbehov så länge jag kan minnas. Kan snitta på fyra timmar per natt utan problem, SÅ LÄNGE jag får en natt var tionde dag eller så med minst 12 timmar. Det är så jag fungerar. När jag var gravid ökade, när Spike var bebis minskade det.

Jag skulle aldrig lämna över ansvaret på en man. Min första reaktion när jag läste om idén var att det var helt idiotiskt. Det är ju kvinnans kropp det handlar om, och kvinnan som måste genomföra abort.

Om hon nu väljer det.

Man kan väl se det som en typ av säkerhet för männen? Det HÄNDER ju att män blir pappor mot sin vilja och det måste vara helt otroligt jobbigt. Om jag var man hade jag nog inte vågat lämna det upp till kvinnan heller (beroende på situation förstås).

Det bästa är ju att kvinnor skyddar sig själva och männen skyddar sig själva.

(Alltså, om man lever i ett seriöst förhållande behöver man ju inte dubbel-skydda sig direkt, men överlag. De som annars kör med "och hon sa att hon gick på p-piller och nu...")

Malinka sa...

1) Kan det vara hormonerna som krånglar? *Vad* har du testat – B12, D-vitamin, järn?

2) Min man skulle jag kanske våga lämna över ansvaret på. Typ.

LisaM sa...

Skulle inte ens våga lämna över ansvaret för p-piller till mig själv så jag rekommenderar varmt att använda spiral istället. Kanske kan det även hjälpa mot tröttheten? Att lura kroppen att den är konstant gravid genom att äta en massa hormoner kanske inte är det bästa för att hålla sig pigg...

presens sa...

Jag tänkte skriva ungefär det Tahira skrev (förutom att jag klarar mig på fyra timmars sömn - det gör jag bara någon enstaka natt).

Och att folk har olika sömnbehov, det märks ju tydligt på barnen, tycker jag. Min unge kan lätt sova 1,5 timme på dagen och 12-timmarsnätter, medan hon har jämnåriga som snittar på 7-8 timmar på natten och inte sover alls på dagen.

För övrigt tycker jag att det verkar bökigt överlag med preventivmedel och är glad att jag slipper.

Anonym sa...

Min man blir sjukt trött när hans IBS är som värst. Det spelar ingen roll hur mycket han sover, han är helt död ändå. Nu äter han Inolaxol , magen funkar bättre och är inte alls lika trött

S.W sa...

1. Kanske inte är relevant men det finns en app som heter SleepCycle som på nåt sätt mäter ens sömnstadier under natten. Då är det lätt att se hum mycket djupsömn man får. Poängen är också att den ska väcka en på morgonennär man är i så lätt sömn som möjligt. Sen för den statistik över alla nätter, sparar all info. Jag tycker den är jättebra, det är mycket spännande att ha lite koll, även om den säkert inte är helt exakt.

Ellen sa...

Tack för svaren!

Jo det är ju klart att alla har olika sömnbehov, men mitt känns ju sjukligt ju. Jag har tagit de flesta prover som järn och sköldkörtel och jag tror även B-vitamin.

Sleepcycle verkar bra, men min man behöver gå upp före mig så jag vaknar ju av hans väckarklocka ändå först och då försvinner ju lite poängen med appen väl?

Ida - de dagar jag mår riktigt dåligt blir jag så klart ännu tröttare, men den här generella tröttheten är det värsta. Att aldrig någonsin vara PIGG!

Jenny i Malmö sa...

Trött är jag jämnt också och jag vet att det kommer bli mycket värre i höst. Ska börja träna ordentligt och hoppas att det kommer ge viss effekt.

Nej, jag skulle aldrig lämna över de ansvaret till någon annan. Å andra sidan förstår jag inte hur någon man kan lämna över det ansvaret till kvinnan heller. Männen har dessutom inget att säga till om när det kommer till beslutet att fullfölja en graviditet eller inte.

Hittade de här pennorna och tänkte genast på dig. ;)

http://www.fredflare.com/APARTMENT-office-and-desk/Teenage-Power-Couple-Pencil-Set/

Ellen sa...

Men gud Jenny, vilka underbara pennor! :-D

Veronica sa...

Gud, inte ens jag kan hantera p-piller. Kondom och så tar båda parter lika stort ansvar för skyddandet, tycker jag är lösningen som fungerar bäst.